Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τaekwon do Προΐστορία

ancient map of korea 2
6ος αιώνας.Αρχαίος χάρτης Κορέας
Taekwondo σύντομη προϊστορία                                                                              

 Το TAEKWONDO ξεκίνησε πριν από 2000 χρόνια ως μία κορεάτικη πολεμική τέχνη που χρησιμοποιεί κτυπήματα και τεχνικές με βασικό σκοπό την αυτοάμυνα. Οι λέξεις TAEKWONDO σημαίνουν ΤΑΕ κτυπήματα με τα πόδια, KWON με τα χέρια και DO ο δρόμος του πνεύματος, η συγκέντρωση.
Στα παλιά χρόνια υπήρχαν τρία βασίλεια στην Κορέα. Το βασίλειο των Silla  (ΣΙΛΑ 57 π.χ. - 936 μ.χ.) το βασίλειο τωνGoguryeo (ΚΟΚΟΥΡΙΟ 37 π.χ. - 668 μ.χ.) και το βασίλειο των Baekje (ΠΑΕΚΤΣΕ 18 π.χ. - 660 μ.χ.). Οι πρόγονοι των κορεατών ζούσαν χωρισμένοι σε βασίλεια, τα οποία βρίσκονταν σε διαρκείς διαμάχες. Στην προσπάθειά τους να αμυνθούν εναντίον των εχθρών τους αλλά και στις διαμάχες που υπήρχαν αναμεταξύ των βασιλείων, δημιούργησαν διάφορες πολεμικές τέχνες με διαφορετικά ονόματα όπως το SOO BAHK-DO το HWARANG-DO το Taekkyon κ.α. Το 668 μ.χ. το βασίλειο των Silla υπερίσχυσε έναντι των άλλων δύο και τα τρία βασίλεια ενώθηκαν σε ένα. Η περίοδος των Silla κράτησε μέχρι το 936 μ.Χκαι θεωρείται η χρυσή εποχή στην κορεάτικη ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βασίλειο των Silla ανέπτυξαν τους επίλεκτους πολεμιστές HWARANG (ΓΟΥΑΡΑΓΚ) οι οποίοι ήταν διαλεχτοί νέοι με ξεχωριστές ικανότητες και εξασκημένοι στις πολεμικές τέχνες, στην τοξοβολία, στα όπλα, στη ζωγραφική και στις επιστήμες. Οι ΓΟΥΑΡΑΓΚ τηρούσαν ένα ηθικό κώδικα ο οποίος έμοιαζε με αυτό των ευρωπαίων ιπποτών. Ο κώδικας αυτός προέβλεπε:
α) πίστη προς την πατρίδα,
β) πίστη προς την οικογένεια και προς τους δασκάλους,
γ) εμπιστοσύνη και αδελφότητα μεταξύ τους,
δ) γενναιότητα και καμιά υποχώρηση μπροστά στον εχθρό και
ε) δικαιοσύνη και ποτέ να μην αφαιρέσουν ζωή χωρίς λόγο.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη λήξη της ιαπωνικής κατοχής πολλοί δάσκαλοι επέστρεψαν στην Κορέα και άνοιξαν σχολές KWAN με διαφορετικές τεχνοτροπίες της κορεάτικης πολεμικής τέχνης όπως (Chung Do KwanMoo Duk KwanOh Do KwanJi Do Kwan κ.λ.π.). Οι αρχηγοί των διαφόρων σχολών στην προσπάθεια τους να ενοποιηθούν έψαξαν ένα νέο όνομα που να τους ενώνει και το 1955 το όνομα TAE KWOΝ DO υιοθετήθηκε από όλους τους αρχηγούς.


TAE KWON DO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου