Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Taekwon do Σύγχρονη ιστορία

Το Τάε Κβον Ντο (tae kwon do ή taekwondo) είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Είναι από τις πιο διαδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 έγινε επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα.
Στα Κορεάτικα Τάε σημαίνει "κλωτσάω και καταστρέφω με το πόδι", Κβον σημαίνει "χτυπάω με τη γροθιά" και Ντο σημαίνει "τέχνη". Σε ελεύθερη μετάφραση, Τάε Κβον Ντο σημαίνει "Η τέχνη της κλωτσιάς και της γροθιάς".
  Ο όρος Taekwondo επιλέχθηκε επίσημα το 1955 από ένα συμβούλιο δασκάλων, ιστορικών και εξεχόντων προσωπικοτήτων όχι μόνο γιατί περιέγραφε κατάλληλα την τέχνη αλλά και για την ομοιότητα με την αρχαία ονομασία Tae-Kyon και την εθνική χροιά που της προσέδιδε. Τα επόμενα χρόνια διαδίδεται στα πανεπιστήμια και το στρατό, που αποτελούν τη βάση για τη διάδοσή της στον υπόλοιπο κόσμο.
  General Choi Hong Hi

  Το 1959 ο στρατηγός πλέον Choi Hong Hi με 19 από τους μαθητές του περιοδεύει στην Άπω Ανατολή  διαδίδοντας το Taekwondo.
   Στις αρχές του ’60 διαδόθηκε στις Η.Π.Α. και λίγο αργότερα στην Ευρώπη, αποτελώντας πλέον την αγαπημένη ενασχόληση εκατομμυρίων ανθρώπων.
  Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 το Taekwondo παρουσίασε αλματώδη ανάπτυξηΣτην Ελλάδα άρχισε να διδάσκεται για πρώτη φορά από τον εκπαιδευτή Κάσση Σταμάτη 
  που είχε έλθει από την πρώην Δυτική Γερμανία στην Αθήνα στις αρχές του 1969, ενώ στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε το 1970 από τον εκπαιδευτή Στυλιανίδη Γιώργο.
   Τον Δεκέμβριο του 1979 αναγνωρίσθηκε ως επίσημο άθλημα από την Πολιτεία (Γ.Γ.Α.) και εντάχθηκε στην δύναμη του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. με μόλις
11 Σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Η ανάπτυξη που ακολούθησε ήταν ραγδαία. Το 1987 τα Σωματεία ξεπέρασαν τα 40 και η Πολιτεία έκανε
αποδεκτό το αίτημα να ιδρυθεί η 23η Ομοσπονδία, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ TAEKWONDO (ΕΛ.Ο.Τ.).

 Τα δύο κυριότερα είδη Taekwondo είναι αυτό της Διεθνούς Ομοσπονδίας ITF που αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή πλευρά της μαχητικής τέχνης της Βόρειας Κορέας και αυτό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας WTF της Νότιας Κορέας που θεωρείται ως η παραδοσιακή και πιο προοδευτική μορφή του με τους Ολυμπιακούς αγώνες ως πρωταρχικό στόχο και κορυφαία συμμετοχή, ως άθλημα. Στην Ελλάδα περισσότερο διαδεδομένο είναι το WTF.


Αγωνιστικό Τάε Κβον Ντο 


Το Αγωνιστικό Τάε Κβον Ντο χαρακτηρίζεται απο θεαματικά λακτίσματα ψηλά και χαμηλά (μέχρι το ύψος της ζώνης, στο στομάχι και όχι χαμηλότερα). Το άθλημα Κικ Μποξινγκ έχει δανειστεί πολλά απο τα λακτίσματα του Τάε Κβον Ντο. Κατά την διάρκεια του αγώνα, απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην πλάτη, η γροθιά στο πρόσωπο (στο WTF), καθώς και οι λαβές.

  Οι δύο αντίπαλοι φοράνε κάσκα, θώρακα, σπασουάρ (προστατευτικό για τα γεννητικά όργανα), επικαλαμίδες και γάντια, και μάχονται σε 3 γύρους των 3 λεπτών. Ανάλογα με το τί χτυπήματα κάνουν πως και πού χτυπάνε (1 πόντο για χτύπημα στο θώρακα, 3 πόντους για χτύπημα στο κεφάλι, συν έναν πόντο σε όλα τα γυριστά χτυπήματα) παίρνουν πόντους. Οι παραβάσεις από την άλλη, αφαιρούν πόντους (όπως σπρόξιμο χτύπημα με το χέρι στο κεφάλι, τράβηγμα, χαμηλό κτύπημα κλπ) . Τον αγώνα επιβλέπουν από κοντά ο διαιτητής και από μεγαλύτερη απόσταση οι κριτές οι οποίοι βάζουν και τους πόντους στο κεφάλι αφου στον σώμα γράφονται αυτόματα απο ηλεκτρονικού τύπου νέους θώρακες
Στο τέλος του αγώνα, νικητής είναι ο μαχητής με τους περισσότερους πόντους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου