Τα Poomsae είναι σειρές συνδυασμένων βασικών τεχνικών, με αυξανόμενο βαθμό πολυπλοκότητας και δυσκολίας που αντιστοιχούν σε διαφορετικά επίπεδα δεξιοτεχνίας. Πέραν της βελτίωσης σε τεχνικό επίπεδο που προσφέρουν, συνιστούν την καλύτερη προετοιμασία για την ελεύθερη μάχη. Το Tae kwon do έχει 17 Poomsae. Τα πρώτα οκτώ αντιστοιχούν στις ζώνες έως και την μαύρη ζώνη 1ου Dan, ενώ τα επόμενα εννέα αντιστοιχούν στους βαθμούς από 2ο έως και 9ο Dan όντας πιο προχωρημένα.
TAEKWON DO POOMSAE
1. Ταεκβοντό Poomsae Taegeuk Il Jang (WTF) (μισή πράσινη ζώνη)
Η γενική έννοια του πρώτου Poomsae αντιπροσωπεύει τον Ουρανό και το Φως. Η πρώτη μορφή Taegeuk είναι η αρχή όλων των Poomsaes, η "γέννηση" του μαχητή και της τέχνης του Taekwondo.
2. Ταεκβοντό Poomsae Taegeuk I Jang (WTF) (πράσινη ζώνη)
Αυτό το Poomsae αντιπροσωπεύει την λίμνη. Οι κινήσεις της συγκεκριμένης φόρμας γίνονται με στόχο να υπενθυμίζουν τα όρια του ανθρώπου, όπως τα όρια της λίμνης τα οποία όμως μπορεί ο άνθρωπος να υπερβεί. Η λίμνη και το νερό της, συμβολίζουν τη ροή και την ηρεμία της φύσης των πολεμικών τεχνών.
3. Ταεκβοντό Poomsae Taegeuk Sam Jang (WTF) (μισή μπλε ζώνη)
To Poomsae της φωτιάς. Ο συμβολισμός της φωτιάς (μεγάλο ενεργειακό περιεχόμενο) παρόμοιος με του νερού, αφού και τα δύο μπορούν να σώσουν και να δημιουργήσουν αλλά και να καταστρέψουν.
4. Ταεκβοντό Poomsae Taegeuk Sa Jang (WTF) (μπλε ζώνη)
Αυτό το Poomsae αντιπροσωπεύει τον κεραυνό. Ο κεραυνός αποτελεί την ισχυρότερη φυσική δύναμη και συνδέει τον ουρανό με την γη.
5. Taekwondo Poomsae Taegeuk Oh Jang (WTF) (μισή κόκκινη ζώνη)
Το πέμπτο στην σειρά Poomsae αντιπροσωπεύει τον αέρα, τον άνεμο. Άλλο ένα φυσικό στοιχείο μέσα στο οποίο περιέχεται η έννοια του δυϊσμού, του καλού και του κακού. Ο άνεμος μπορεί να είναι ήπιος και χαλαρός, μπορεί όμως να γίνει δυνατός και καταστροφικός.
6. Ταεκβοντό Poomsae Taegeuk Yook Jang (WTF) (κόκκινη ζώνη)
Αυτό το Poomsae αντιπροσωπεύει το νερό. Θα πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με την κίνηση ροής του νερού και να χαρακτηρίζεται τόσο απο δυναμισμό όσο και από ηρεμία. Ηρεμία ακινησία και καθαρότητα σαν το νερό σε μια ήσυχη λίμνη , ακμάζουσα δύναμη και ορμητικότητα σαν ποταμός και άλλοτε ισχυρός και αδάμαστος σαν καταράκτης.
7. Taekwondo Poomsae Taegeuk Chil Jang (WTF) (μισή μαύρη ζώνη)
Το έβδομο κατά σειρά Poomsae αντιπροσωπεύει το βουνό. Την μεγαλοπρέπεια και την αδάμαστη φύση που διαθέτουν όλα τα βουνά.
8. Taekwondo Poomsae Taegeuk Pal Jang (WTF) (μαύρη ζώνη 1ο DAN)
Αυτό το Poomsae αντιπροσωπεύει την γη. Συμβολίζει την αρχή και το τέλος μιας φυσικής κυκλικής πορείας.
9. Taekwondo Poomsae Koryo (WTF) (2o DAN)
Koryo, ή Goryeo, είναι το όνομα μιας παλιάς Κορεάτικης δυναστείας των οποίων οι πολεμιστές από την Goryeo νίκησαν τους επιτιθέμενους από την Μογγολία. Προβλέπεται ότι το πνεύμα τους αντικατοπτρίζεται στις κινήσεις του Poomsae Koryo. Κάθε κίνηση του Poomsae αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την ενέργεια που χρειάστηκαν για τον έλεγχο των Μογγόλων.
10. Taekwondo Poomsae Kuemgang (WTF)
Keumgang σημαίνει «διαμάντι», που συμβολίζει τη σκληρότητα. Keumgang είναι επίσης το όνομα του πιο όμορφου βουνού στην Κορέα, καθώς και κάποιου πολεμιστή Kuemgang, που ονομάστηκε έτσι από τον Βούδα. Έτσι λοιπόν η σκληρότητα και η ομορφιά, είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του Poomsae.
11. Taekwondo Poomsae Taebaek (WTF)
Ο θρύλος του Dangun σχετίζεται άμεσα με την περιοχή Taebaek, της Νότιας Κορέας , κοντά στο μεγαλύτερο βουνό Baekdoo γνωστό σύμβολο της Κορέας. Ο ορισμός της λέξης taebaek είναι κυριολεκτικά «ελαφρότητα». Κάθε κίνηση σε αυτό το Poomsae προορίζεται να είναι με ακρίβεια και ταχύτητα, αλλά επίσης με αποφασιστικότητα και σκληρότητα που χαρακτηρίζουν το βουνό Baekdoo και την προέλευση του έθνους της Κορέας.
Taekwondo Poomsae Pyongwon:
Σημαίνει τέντωμα και μεγάλη πεδιάδα.
Τaekwondo Poomsae Shipjin:
Σημαίνει τα δέκα σύμβολα της μακροζωΐας.
Τaekwondo Poomsae Jitae:
Συμβολίζει την γη.
Τaekwondo Poomsae Cheonkwon:
Σημαίνει ουρανός.
Τaekwondo Poomsae Hansu:
Συμβολίζει την ρευστότητα του νερού που προσαρμόζεται εύκολα στην φύση.
Τaekwondo Poomsae Ilyo:
Συμβολίζει την ενότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου