Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Αρχές Tae Kwon Do (Taekwon-Do jungshin)

Το TAEKWON-DO σκοπεύει να επιτύχει:
  • Ευγένεια (Ye Ui)
  • Ακεραιότητα (Yom Chi)
  • Καρτερία (In Nae)
  • Αυτοέλεγχο (Guk Gi)
  • Αδάμαστο πνεύμα (Baekjul Boolgool)

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ:
Δεν χρειάζεται να πω ότι η επιτυχία ή αποτυχία της εκπαίδευσης στο Taekwon-Do εξαρτάται κυρίως από το πώς κανείς αντιλαμβάνεται και εφαρμόζει τις αρχές του, οι οποίες και θα πρέπει να λειτουργούν καθοδηγητικά για όλους τους σοβαρούς μαθητές της τέχνης.

ΕΥΓΕΝΕΙΑ (Ye Yi)
Ο μαθητής του Taekwon-Do, πρέπει να προσπαθεί να εφαρμόζει τα ακόλουθα στοιχεία της ευγένειας προκειμένου να οικοδομήσει έναν ευγενή χαρακτήρα, και επίσης να παρακολουθεί την προπόνηση μ’έναν πειθαρχημένο τρόπο:
  1. Να προαγάγει το πνεύμα των αμοιβαίων παραχωρήσεων.
  2. Να νιώθει ντροπή για τα ελαττώματα του, περιφρονώντας εκείνα των άλλων ανθρώπων.
  3. Να είναι ευγενικός με τους άλλους.
  4. Να ενθαρρύνει την έννοια της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς.
  5. Να κάνει διάκριση ανάμεσα στο δάσκαλο και το μαθητή, τον παλαιότερο και το νεότερο, τον μεγαλύτερο και τον μικρότερο.
  6. Να συμπεριφέρεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο.
  7. Να σέβεται την περιουσία των άλλων.
  8. Να χειρίζεται όλες τις υποθέσεις με εντιμότητα και ειλικρίνεια.

Η ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ (Yom Chi)
Στο Taekwon-do, η λέξη ακεραιότητα προσλαμβάνει μια πιο ελεύθερη σημασία απo αυτήν που συνήθως υπάρχει στα διάφορα γλωσσολογικά λεξικά. Πρέπει να είναι κανείς σε θέση να καθορίσει τι είναι σωστό και τι λάθος, και να έχει συνείδηση. Αν δε έχει λάθος, να συναισθάνεται την ενοχή του. Απαριθμούνται μερικά παραδείγματα έλλειψης ακεραιότητας:
  1. Ο δάσκαλος που παραποιεί την εικόνα του εαυτού και της τέχνης του, παρουσιάζοντας ακατάλληλες τεχνικές στους μαθητές τους λόγω έλλειψης γνώσεων ή λόγω αδιαφορίας.
  2. Ο μαθητής που παρουσιάζει μια λάθος εικόνα του εαυτού του.
  3. Ο δάσκαλος που «καμουφλάρει» κακές τεχνικές με πολυτελείς αίθουσες προπόνησης και ψεύτικες κολακείες προς τους μαθητές του.
  4. Ο μαθητής που ζητά από το δάσκαλο του βαθμό, ή που επιζητεί να πληρώσει για να τον αποκτήσει.
  5. Ο μαθητής που κερδίζει βαθμούς για να ικανοποιήσει εγωιστικούς στόχους του, ή την αίσθηση της δύναμης.
  6. Ο δάσκαλος που διδάσκει και προωθεί την τέχνη του για κέρδη υλιστικού χαρακτήρα.
  7. Ο μαθητής του οποίου οι πράξεις δεν ανταποκρίνονται στα λόγια του.
  8. Ο μαθητής ο οποίος νιώθει ντροπή να ζητήσει τη γνώμη των νεότερων του.

ΚΑΡΤΕΡΙΑ (In Nae)
Υπάρχει μια παλιά ανατολική παροιμία που λέει: «Η υπομονή οδηγεί στην αρετή ή την αξία» , και μια άλλη που λέει ότι «Μπορεί κανείς να φτιάξει ένα ήρεμο σπιτικό αν σταθεί 100 φορές υπομονετικός». Σίγουρα η ευτυχία και η ευημερία είναι τα πιο απίθανα αγαθά που έρχονται σαν αμοιβή στον υπομονετικό άνθρωπο. Για να πετύχει κανείς κάτι, είτε πρόκειται για έναν ανώτερο βαθμό, είτε για την τελειοποίηση μιας τεχνικής, πρέπει να θέσει το στόχο του και κατόπιν να επιμένει.
Ο Robert Bruce πήρε μάθημα καρτερίας από τις επίμονες προσπάθειες ενός κατώτερου ζώου:της αράχνης. Ήταν ακριβώς αυτή η υπομονή και επιμονή που το κατέστησαν ικανό να ελευθερώσει την Σκοτία το 14ο αιώνα. Ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά για να γίνει κανείς κορυφαίος στο Taekwon-Do, είναι το να ξεπερνά κάθε δυσκολία με καρτερικότητα. Ο Κομφούκιος είπε: Όποιος είναι ανυπόμονος σε ασήμαντα θέματα, σπάνια πετυχαίνει σε θέματα μεγάλης σημασίας.

ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ (Guk Gi) 
Αυτή η αρχή έχει εξαιρετική σημασία μέσα και έξω απ’το do jang, είτε πρόκειται για φιλικό αγώνα είτε για προσωπικές σχέσεις. Έλλειψη αυτοέλεγχου σ’ένα φιλικό αγώνα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφή τόσο για τον μαθητή όσο και για τον αντίπαλο του. Η αδυναμία να ζει και να εργάζεται κανείς μέσα στα όρια των ικανοτήτων του δείχνει επίσης έλλειψη αυτοελέγχου. Όπως υποστηρίζει και ο Λάο Τσε: «Ο ορισμός του δυνατότερου είναι εκείνος που επιβάλλεται στον εαυτό του περισσότερο παρά σε κάποιον άλλον».

ΑΔΑΜΑΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ (Baekjul Boolgool)
Αυτό φαίνεται όταν ένας θαρραλέος άνθρωπος και οι αρχές του, δοκιμάζονται, συγκρουόμενες με ακατανίκητες δυνάμεις. Ένας σοβαρός μαθητής του Taekwon-Do θα είναι πάντα μετριόφρων και έντιμος. Αν αντιμετωπίσει την αδικία, θα χειριστεί τη φιλοπόλεμη διάθεση του άλλου χωρίς κανένα φόβο ή δισταγμό, με αδάμαστο πνεύμα, ανεξάρτητα από το ποιος ή πόσοι μπορεί να είναι.
Ο Κομφούκιος δήλωνε: «Είναι ανανδρία να μη μιλά κανείς ανοιχτά ενάντια στην αδικία». Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, αυτοί που επιδίωξαν την πραγματοποίηση των ονείρων τους με σοβαρότητα, επιμονή και αδάμαστο πνεύμα πάντα πέτυχαν το στόχο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου